STAVENISSE – Er is opnieuw ingebroken in het Watersnoodhuis in Stavenisse. Daarbij hebben de twee inbrekers een groot beeldscherm en wat contant geld meegenomen. De vorige inbraak was in oktober, toen werden er meerdere beeldschermen, een laptop, een printer en wat geld meegenomen.
Moedeloos
Flip de Rijke van het Watersnoodhuis wordt er moedeloos van. “Ik heb de bewakingscamerabeelden van deze tweede inbraak maar niet bekeken. Dat is niet goed voor mijn gemoedstoestand.”
Weinig aanknopingspunten
Sowieso leveren de beelden weinig aanknopingspunten op voor het onderzoek naar de daders. “De vorige keer heb ik de beelden wel bekeken, maar ze hadden kousen over hun hoofd en ze droegen trainingspakken zonder herkenbare kenmerken. En vingerafdrukken lieten ze ook al niet achter, want ze hadden handschoenen aan.”
Sporenonderzoek
De politie is langsgekomen voor sporenonderzoek, maar De Rijke heeft er weinig fiducie in. “Ze doen hun best hoor, maar ik acht de kans dat het ze lukt om de daders te pakken te krijgen erg klein.”
‘Paar centen’
De inbrekers waren beide keren urenlang in het gebouw. “Ze liepen op hun dooie gemakje rond.” Bij de tweede inbraak hebben ze ook de kluis opengebroken. “Dat heeft ze veel tijd gekost en ze hebben er echt grof geweld voor gebruikt. En dat voor die paar centen”, verzucht De Rijke. In totaal hebben de inbrekers 129 euro aan contant geld buitgemaakt.
Nieuw beveiligingssysteem
Nu moet het Watersnoodhuis het zonder informatieschermen doen. Want geld om nieuwe te kopen is er niet. “Maar alle hulp daarbij is welkom”, aldus De Rijke. Wel krijgt het Watersnoodhuis een beveiligingssysteem. De Rabobank heeft namelijk al toegezegd daar een financiële bijdrage voor te leveren vanuit het coöperatiefonds.
Gefascineerd
Het Watersnoodhuis is een centrum voor informatie over de Watersnoodramp van 1953 in de gemeente Tholen. Het werd in april vorig jaar geopend, op initiatief van De Rijke. Hij maakte de ramp zelf mee als tweejarige jongen en is altijd gefascineerd geweest door de ramp. Andere Tholenaren vroegen hem waarom er niets te vinden was over de watersnoodramp op Tholen en zo is het idee voor dit informatiecentrum ontstaan.
beluister het gesprek op omroep zeeland:
bron: http://www.omroepzeeland.nl