Watersnoodhuis heropent met uitgebreide collectie

Vanaf 1 mei is het Watersnoodhuis weer toegankelijk voor bezoekers. Het informatiecentrum, dat zich richt op de watersnoodramp van 1953, biedt een kijk op de Watersnoodramp van 1953 op Tholen en Sint Philipsland. De collectie is voor het nieuwe seizoen aangevuld met nieuwe foto’s en kleine materialen.

 

Opknapbeurt van het historische pand

De bovenverdieping van het voormalige gemeentehuis heeft een grondige opknapbeurt ondergaan. Met een gerepareerde vloer, nieuwe vloerbedekking, een gerestaureerd plafond en opnieuw geverfde wanden, is het informatiecentrum weer klaar voor het nieuwe seizoen. ‘Het ziet er weer schitterend uit,’ zegt voorman Flip de Rijke.

 

Nieuwe toevoegingen aan de collectie

Een van de hoogtepunten van dit seizoen is de toevoeging van nieuwe foto’s en materialen aan de collectie. Met name foto’s uit de periode kort na de watersnoodramp van 1953, werpen een nieuw licht op deze historische gebeurtenis. Voorwerpen uit binnen- en buitenland worden tentoongesteld naast ander fotomateriaal, krantenartikelen en diverse documenten.

 

Een kijkje in het verleden van Stavenisse

Naast de uitgebreide collectie in het Watersnoodhuis zelf, herbergt het centrum ook een fotoarchief van Stichting Actief Stavenisse. Met meer dan drieduizend foto’s van Stavenisse door de jaren heen, biedt dit archief een unieke blik op de geschiedenis. Dit jaar zal er elke maand een andere familie uit Stavenisse centraal staan, aan de hand van krantenknipsels en foto’s.

De maandelijks wisselende familie-exposities:

  • Mei: Moerland en Geuze
  • Juni: van Haaften en Slager
  • Juli: Quist en De Rijke
  • Augustus: Hage en Potter
  • September: Joppe en Bolier
  • Oktober: Wes(t)dorp en van Zetten

 

Interactieve ervaringen voor bezoekers

Het Watersnoodhuis biedt niet alleen een schat aan historisch materiaal, maar ook interactieve ervaringen voor bezoekers. Met behulp van interactieve schermen kunnen bezoekers de tentoonstelling ‘Toen en nu’ bekijken, waarbij foto’s van de ramp kunnen worden vergeleken met hedendaagse beelden. Ook komen zwart-witfoto’s tot leven in de tentoonstelling ‘Foto’s met kleur’. Zo wordt geschiedenis tastbaar voor jong en oud.


admin